Jossa til Østerrike

Jossa Journal — januar 10

Jossa står på stasjonen med sekken full av tjærepastiller og kandisert angelicastang, en god porsjon med isterban, en falukorv og en limpa. 

Tobias har sagt farvel for kort tid siden. Han takket for selskapet, ga henne en god klem og trykket en gave ned i sekken. – Du må ikke åpne den pakken før du er fremme. Tobias så på Jossa og smilte. – God tur, og hils til Werner.

Jossa klatrer om bord i toget og finner kupeen sin. Nattoget til malmø, en behagelig måte å reise på, og fra Malmø er det ikke langt til kontinentet. Hun bryter av skalken på brødet og legger seg på den oppredde senga. Føttene er møre etter all vandringen. Hun forsvinner inn i søvnen samtidig med togets startende bevegelser. Som et barn blir hun dysset i søvn, før hun selv hadde tenkt. Det er mørkt, varmt og behagelig.

Det spraker i en høyttaler, plinger i en bjelle og det bankes på døren. Det føles som om det er samtidig, men hun tar det på oppvåkingsfasen, at hun har duppet av mellom lydene, bare fortrengt det litt. Malmø, den kom raskere enn hun trodde, hele byen ligger der, foran henne, flat som den er. Hun har børstet av seg smulene fra brødskalken, skiftet, tatt en kattevask og prøvd å legge håret stramt slik det sømmer seg, før hun gikk av toget.

Båten venter, båten til kontinentet står i havna, noen hundre meter bortenfor stasjonen. Fra København ble det tog til wien, med bytte i münchen, Jossa var utmattet men merket seg at København var en by hun skulle utforske, men da på vei hjem.

Brosteinen og kumlokkene, de er fine. Jossa ser ned mens hun tusler ut av stasjonsbygget i Wien. Men jeg er sulten. Sier hun høyt til seg selv, så den døsige mannen som sto rett ved siden av i sin egen verden skvetter til og ser på henne. – unnskyld, sier han. Åh, nei – det var ikke meningen, men jeg er bare litt sulten. Eller hvis jeg skal si det som sant er, jeg er skrubbsulten. Hun hadde helt glemt å spise, helt glemt at hun var sulten når hun løp fra båt til tog i København, og i München ble det akkurat tid nok til en pølse med sauerkraut. Haha! Mannen smiler til, det glimter i gull bakerst i munnen – Du har kommet til rett sted. Kom bli med meg. -Unnskyld, jeg glemte meg helt bort. Hvor er mine manerer, uff , Werner heter jeg frøken.  Han strekker ut en hånd. Jossa griper den og kjenner det faste håndtrykket. Jossa sier hun, og smiler.

De nærmest småløper innover byen. Jossa klarer ikke få med seg noe, hun tenker bare på mat. – Hva skal du her i Wien ? – Jeg skal spise, jeg vil smake det som er østerisk. Det er det som er reisen min skjønner du, jeg vil finne ut av hva ting smaker på forskjellige steder. Werner stopper litt, mens han tenker. – Så du vil smake det som er mest Wiensk, ok, men da tar vi til høyre her. Du skal få Spätzle, og det er best på et bitte lite sted rett her borte.

De småløper videre, litt uten grunn, men drevet av sult og nysgjerrighet. Spätzle, en slags urpasta, eller gnocchi, eller en blanding av de begge. Når Werner forteller om smaken, den smeltede osten og ikke minst vinen som skal drikkes til går det nesten rundt for Jossa.

Endelig skal hun få mat. Werner dumper ned i stolen ved siden av henne. – Sånn, vin og mat på vei. Du er skikkelig sulten ? Jossa klarer knapt å ytre ja, hun venter bare på noe å spise. – Jeg bestillte litt forskjellig, så du skal få et raskt overblikk, det blir kanskje litt mye. Men det kommer noen andre venner av meg også, som kan mer om vin, så da spiser han det vi ikke klarer. Ok? Werner har tatt kommandoen og ser ut til å kose seg i rollen som vertskap. – Grillet kalvetunge med syltede grønnsaker, Spätzle med sopp og ost, Gresskarsuppe med krepse-dumplings, Pølse med sauerkraut, Snitzel med potetsalat og sitron, Røye med kål, og til dessert får du Schwartswaldkake med kirsebær også kan du ikke unngå strudelen da. Den må du smake når du er i Wien . Jossa rister på hodet og ler. – Jeg klarer jo ikke alt sammen, det er jo umulig.

Andre artikler

Nabopub - 15. & 16. mars

Nabopub i Maskinhallen

Balkanfest på Jossa!

Åpning av ny paviljong på Jossa

Jossa-jul

Rett etter jobben på Jossa

Konsert med Svein Folkvord & Vigleik Storås

Ost med Trevor Warmedahl

Kua mi, jeg takker deg!

Produsentbesøk fra Slovenia

Hit med litt Jossaligheter

Jossa drar på påskeferie

Jossa flakser til India

Matassa til Jossa!

Jossas fristelse

Druer på Jossa

Årets juleavslutning

Mormor Ella inviterer til Kjøtt & Påsse

Sandor Katz kommer til Jossa!

Jossa er klar for litt jazz!

17. mai på Jossa

Lillebypåske

Jossas Deli på Søndager

Jossa drar til Kina

Jossa drar til Thailand

Meinklang på Jossa

Jossa til Korea

Jossa til Thailand & Laos

Jossa til Mexico

Lokalt grogrunnlag

Jossa på hjemmebane

Jossa til Sverige