Fannremsgården, Orkdal

Credo Journal — desember 15

Melk, rømme, smør og storfe av historisk omfang på Fannremsgården.

Mitt fag og håndverk er egentlig tekstil. Historiske klær, tekstiler og tradisjoner, men melk og smør, det er en stor del av den samme gårdskulturen. Gården er min arv, den har vært i min familie i århundrer.

- Jon Fredrik Skauge

Jon Fredrik har syv kyr, den samme typen storfe som var vanlig i dette området før den mer produktive NRF (Norsk Rødt Fe) kom som resultat av modernisering. Sidet Trønder er ikke en veldig kjent kurase nå om dagen, men hvis du forestiller deg en ku som er mindre enn en moderne ku, nesten på størrelse med en Grand Danoise, bare kraftigere, er du på rett spor. Disse kyrene, valgt bort tidlig under effektiviseringen av landbruket, produserer ikke den gjennomsnittlige 10.000 liter melk som NRF, de melker mer i de lave tresifrede tallene - men for Jon Fredrik er ikke dette et problem. 

- Det er ikke mengden vi ser etter, sier han med et smil.

Tilbake til smørformen, som et objekt av vellyst, er det plassert på midten av bordet akkurat som noen man tilber. Smør har alltid vært sentrum for oppmerksomheten, og gullfargen er bevis på verdien, verdien av melkefett. I mange år var smør den viktigste (og noen ganger eneste) inntekt for bønder. De solgte smøret og beholdt skummetmelken og kjernemelken til eget bruk. 

Jon Fredrik leverer mesteparten av sin melk til Credo Restaurant, resten bruker han til sine gjester, ettersom Fannremsgården har mange besøkende som er interessert i tradisjonelt håndverk og gårdskultur. Hus, holdt i stand akkurat slik hans besteforeldre hadde det, er fylt opp med flere kulturskatter enn gjennomsnittlig folkemuseum. 

Fannremsgården ligger i Orkanger, i et typisk indre klima. Jorden er basert på sand og moll, perfekte forhold for avlinger og gress. Og været? 
- Solen skinner alltid, når jeg er hjemme, sier Jon Fredrik. 

I tillegg til "Sidet Trønderfe" som produserer melk, og etter etter livets løp, kjøtt, har Jon Fredrik også høner for egg, og hester til fritid. Du kan besøke han for å prøve ut alle hans produkter, og kjøpe tradisjonelle håndverksprodukter i den lille butikken. Smøret alene er verdt turen. Men for å få den aller beste smaken av Jon Fredriks smør, lukk øynene dine og husk potetkaken servert hos oss på Credo. 

Andre artikler

Heidi i Drivkraft

Takk for oss, Lilleby!

Credo flytter til Nasjonalbiblioteket

To build a pairing for the future

Blodet gjennom årene

Kraft

Kokken, havet og framtida

Credo 25 år

Vi søker Restaurantsjef hos Credo Restaurant

Heidi Bjerkan til Arendalsuka 2023

Musikalsk helaften med Kamfest

Vi tar snart sommerferie

Credo Kompetansesenter

Happy Easter

Tom Lubbe og Matassa til Credo

Bookings for April, May and June are open

Credo x Students

Booking for January, February and March 2021 opening November 1st

Heidi Bjerkan

Skjølberg Søndre, Svorkmo